FacebookInstagramTwitterContact

 

Berangkat Tiba Di UK Bagi Menghadiri CHOGM           >>           Kebawah DYMM Berangkat Hadiri CHOGM           >>           Hampir 50 Juta Tangkapan Dan Pemprosesan Menjelang 2022           >>           Kilang Memprosesan Tuna, Syarikat Yamako Pacific Dirasmikan           >>           Negara Perlukan Kepimpinan Berkualiti           >>           Kementerian Kewangan Semarak Sambutan Israk Mikraj           >>           Anugerah Perniagaan LiveWIRE Brunei Kali Ke-11           >>           Ubd Kelola Ceramah Khas Sempena Israk Mikraj           >>           Hari Terbuka C3L, UBD, 21 - 22 April           >>           CIBFM Adakan Seminar           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:43AM

Subuh

: 04:53AM

Syuruk

: 06:12AM

Doha

: 06:35AM

Zohor

: 12:21PM

Asar

: 03:32PM

Maghrib

: 06:27PM

Isyak

: 07:37PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


50 Peserta Kursus Fardu Kifayah Terima Sijil


SALAH seorang peserta kursus menerima sijil

 


 April 16th, 2018  |  10:22 AM  |   56 views

KILANAS

 

Seramai 50 peserta terdiri daripada 37 Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Kilanas dan 15 orang dari Muslimah dan beliawanis Masjid Kampung Kilanas menyertai Kursus Fardu Kifayah anjuran Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Kilanas yang berlangsung di masjid berkenaan.

 

 Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis penutup kursus berkenaan ialah Pemangku Timbalan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Masjid, Pengiran Haji Haslin bin Pengiran Haji Ali.

 

 Majlis dimulakan dengan bacaan surah Al-Fatihah beramai-ramai yang dipimpin oleh Imam Masjid berkenaan.

 

 Majlis penutup Kursus Fardu Kifayah berkenaan diteruskan dengan penyampaian sijil kepada peserta kursus yang disempurnakan oleh tetamu kehormat majlis.

 

 Kursus yang diadakan selama empat hari itu telah disampaikan oleh guru lelaki dan dua orang guru wanita iaitu  Haji Asmat bin Haji Tuah bagi peserta lelaki dan Dayang Norrlila binti Mohammad dan Dayang Norhidah binti Haji Alias untuk peserta wanita.

 

Isi kandungan kursus antara lain menyentuh mengenai cara-cara memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan mengkebumikan jenazah dengan tujuan untuk menjelaskan lagi perkara-perkara berkenaan dengan lebih teliti.

 

 Pihak AJK Takmir Masjid berharap agar kesemua peserta yang berjaya menamatkan kursus tersebut akan dapat mempraktikkan ilmu yang diperoleh dan mengadaptasikan pembelajaran mereka untuk berani tampil membantu pegawai-pegawai masjid dalam pengurusan jenazah dan berkhidmat untuk keluarga dan masyarakat apabila diperlukan pada masa yang akan datang.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Sabah Fortunate In Najib Era – Musa

 2018-04-19 09:26:18

Trump 'Will Walk Out' If North Korea Talks Not Fruitful

 2018-04-19 11:40:59

Hong Kong's $6.5 Billion Intervention Mops Up 30 Percent Of Cash

 2018-04-19 12:02:08