FacebookInstagramTwitterContact

 

Berangkat Tiba Di UK Bagi Menghadiri CHOGM           >>           Kebawah DYMM Berangkat Hadiri CHOGM           >>           Hampir 50 Juta Tangkapan Dan Pemprosesan Menjelang 2022           >>           Kilang Memprosesan Tuna, Syarikat Yamako Pacific Dirasmikan           >>           Negara Perlukan Kepimpinan Berkualiti           >>           Kementerian Kewangan Semarak Sambutan Israk Mikraj           >>           Anugerah Perniagaan LiveWIRE Brunei Kali Ke-11           >>           Ubd Kelola Ceramah Khas Sempena Israk Mikraj           >>           Hari Terbuka C3L, UBD, 21 - 22 April           >>           CIBFM Adakan Seminar           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:43AM

Subuh

: 04:53AM

Syuruk

: 06:12AM

Doha

: 06:35AM

Zohor

: 12:21PM

Asar

: 03:32PM

Maghrib

: 06:27PM

Isyak

: 07:37PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


30 Muslimah Masjid Dan MPK Mulaut Sertai Khatam Al-Quran


30 Muslimah Masjid dan MPK Mulaut sertai Khatam Al-Quran SEBAHAGIAN daripada peserta Khatam Al-Quran dari Masjid Pengiran Muda ‘Abdul Mateen, Kampong Mulaut PARA peserta Khatam Al-Quran dari Masjid Pengiran Muda ‘Abdul Mateen, Kampung Mulaut SEBAHAGIAN daripada peserta Khatam Al-Quran dari Masjid Pengiran Muda ‘Abdul Mateen, Kampong Mulaut

 


 April 16th, 2018  |  10:20 AM  |   56 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Muslimah Masjid Pengiran Muda 'Abdul Mateen, Kampung Mulaut juga tidak ketinggalan dalam menyemarakkan Sambutan Israk Mikraj dengan mengadakan Majlis Khatam Al-Quran di Masjid berkenaan.

 

 Seramai 30 peserta khatam terdiri daripada Muslimah Masjid Pengiran Muda 'Abdul Mateen dan Majlis Perundingan Kampung Mulaut (PMAM).

 

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pegawai Ugama Kanan, Ketua Bahagian Penyebaran Dakwah, Pusat Da'wah Islamiah, Dayang Hajah Junainah binti Haji Gunong.

 

Majlis dimulakan dengan bacaan surah Al-Fatihah beramai-ramai yang dipimpin oleh tetamu kehormat majlis diikuti dengan bacaan Surah Ad-Dhuha hingga Surah An-Nas yang diketuai oleh Dayang Hajah Afsah binti Abdul Rahman.

 

 Sementara bacaan Takhtim daripada para peserta khatam. Doa khatam pula dibacakan oleh Dayang Hajah Ajijah binti Haji Mohd. Salleh dan terjemahannya dibacakan oleh Dayang Hajah Asmah binti Haji Talip.

 

 Majlis diteruskan dengan ucapan daripada Pengerusi Majlis, Dayang Hajah Asmah binti Haji Talip yang antara lain menyentuh mengenai tujuan majlis tersebut adalah untuk meraih rahmat Allah SWT dalam mengagungkan Al-Quran selain daripada mengeratkan silaturahim dan mengendali aktiviti secara berpasukan.

 

 Bacaan dikir marhaban menyerikan majlis yang kemudian diikuti dengan pembahagian bunga telor. Kemudian majlis diteruskan dengan Doa Peliharakan Sultan yang dibacakan oleh Dayang Hajah Jauyah binti Haji Basni dan doa selamat dibacakan oleh Dayang Hajah Zainah binti Haji Ismail.

 

 Majlis disusuli dengan penyampaian sijil kepada para peserta yang disempurnakan oleh tetamu kehormat diikuti dengan penyampaian cenderamata kepada tetamu kehormat.

 

 Majlis khatam Al-Quran tersebut merupakan Rancangan Tahunan muslimah masjid PMAM yang di bawah Jawatankuasa Takmir Masjid.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Sabah Fortunate In Najib Era – Musa

 2018-04-19 09:26:18

Trump 'Will Walk Out' If North Korea Talks Not Fruitful

 2018-04-19 11:40:59

Hong Kong's $6.5 Billion Intervention Mops Up 30 Percent Of Cash

 2018-04-19 12:02:08