FacebookInstagramTwitterContact

 

Luncheon Ceremony           >>           NASA's Portable Antennas Help Bring Space Data Back To Earth           >>           English FA Cup draw           >>           Youtube's Kids App Suggested Conspiracy Theory Videos           >>           No changes atop Dutch table after recovery from PSV           >>           Democrats Aim To Subpoena Apple, Twitter Over Private Chats           >>           Apple Reportedly Invests In Its Own Microled Screens           >>           Quick look at China's new cabinet lineup           >>           U.S. trade associations urge Trump to drop China tariff plan           >>           China treasury bond futures open lower Monday           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


Whiz Fizz Lab
March 16th, 2018 | 10:00 AM


Parents Coffee Morning
March 16th, 2018 | 09:30 AM


Kids Hip Hop Weekend
March 16th, 2018 | 10:00 AM


Blood Drive
March 16th, 2018 | 09:00 AM


School Holiday Movie Night
March 17th, 2018 | 19:40 PM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:58AM

Subuh

: 05:08AM

Syuruk

: 06:25AM

Doha

: 06:47AM

Zohor

: 12:29PM

Asar

: 03:38PM

Maghrib

: 06:31PM

Isyak

: 07:40PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Beberapa isu di bawah Lembaga Bandar BSB dibincangkan


MENTERI Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong

 


 March 14th, 2018  |  10:56 AM  |   76 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Beberapa isu di bawah Lembaga Bandaran Bandar Seri Begawan, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri menjadi tajuk perbincangan semasa Mesyuarat Pertama dari Musim Permesyuaratan ke-14 Majlis Mesyuarat Negara (MMN) hari ketujuh di Dewan Majlis, Jalan Dewan Majlis di sini.

 

Antara yang mengemukakan soalan ialah Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman@Othman menimbulkan isu mengenai tindakan Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan dalam memastikan infrastruktur dan prasarana kawasan perbandaran, lebih lagi bangunan-bangunan yang dilihat terbiar, kotor, usang dan tidak dipelihara, diambil perhatian.

 

Menurut Yang Berhormat walaupun Akta Building Control telah pun diluluskan namun kenapakah akta tersebut tidak dikuatkuasakan bagi memastikan perkara tersebut ditangani oleh tuan punya hartanah supaya mereka bertanggungjawab dalam memastikan bangunan dipelihara dan sekaligus menjaga imej bandar.

 

Bagi menjawab perkara tersebut, Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr.) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong menjelaskan Lembaga Bandaran boleh menasihatkan tuan-tuan punya bangunan untuk membaik pulih keadaan bangunan-bangunan tersebut namun menyatakan bahawa bangunan-bangunan berkenaan adalah di bawah Akta Building Control di bawah agensi yang lain, dan bukannya Lembaga Bandaran.

 

Juga disuarakan oleh Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed ialah mengenai peraturan yang membenarkan tuan punya kedai di Bandar Seri Begawan yang meletakkan tanda-tanda atau cone untuk tidak membenarkan atau dilarang memasuki atau meletak kereta di tempat yang kosong itu.

 

Bagi menjawab pertanyaan tersebut, Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri menjelaskan tempat letak kereta adalah mengikut peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh ABCi.

 

Juga ditanyakan ialah mengenai syarat-syarat yang dikenakan ketika ini kepada bengkel-bengkel kereta yang beroperasi agar tidak mencemarkan keindahan alam sekitar, tidak mengganggu laluan dan tidak menjejaskan tempat letak kereta dan juga laluan pejalan kaki.

 

Sebagai maklum balas terhadap isu tersebut, Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri menjelaskan terdapat tindakan-tindakan perundangan yang telah dilaksanakan oleh Lembaga Bandaran dan juga Jabatan Daerah mengenai perlunya pengusaha-pengusaha syarikat yang mengusahakan bengkel-bengkel kereta mematuhi peraturan-peraturan sama ada mereka ini beroperasi dalam Lembaga Bandaran ataupun di luar Lembaga Bandaran bagi memenuhi keperluan-keperluan ataupun syarat-syarat operasi bisnes syarikat berkenaan sebagaimana yang perhatikan dalam media massa.  

 

Sementara itu risiko yang tinggi dan membahayakan kepada PenguatKuasa Undang-Undang di Jabatan Daerah Brunei dan Muara dan Jabatan Bandaran juga mendapat perhatian semasa sidang yang mana Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed mencadangkan supaya mereka diberikan Elaun Khas.

 

Sebagai menjawab cadangan tersebut, Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri menjelaskan perkara ini sedang diteliti oleh bahagian ataupun jabatan yang berkenaan.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by Hezlinawati Haji Abdul Karim

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Liew Leaves LDP With 200 Members

 2018-03-19 08:59:00

China Anti-Corruption Chief Wang Qishan Named Xi Jinping's Deputy

 2018-03-19 09:05:22

Asia Stocks Start Week Mixed as Traders Eye Fed: Markets Wrap

 2018-03-19 09:22:28