FacebookInstagramTwitterContact

 

Luncheon Ceremony           >>           NASA's Portable Antennas Help Bring Space Data Back To Earth           >>           English FA Cup draw           >>           Youtube's Kids App Suggested Conspiracy Theory Videos           >>           No changes atop Dutch table after recovery from PSV           >>           Democrats Aim To Subpoena Apple, Twitter Over Private Chats           >>           Apple Reportedly Invests In Its Own Microled Screens           >>           Quick look at China's new cabinet lineup           >>           U.S. trade associations urge Trump to drop China tariff plan           >>           China treasury bond futures open lower Monday           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


Whiz Fizz Lab
March 16th, 2018 | 10:00 AM


Parents Coffee Morning
March 16th, 2018 | 09:30 AM


Kids Hip Hop Weekend
March 16th, 2018 | 10:00 AM


Blood Drive
March 16th, 2018 | 09:00 AM


School Holiday Movie Night
March 17th, 2018 | 19:40 PM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:58AM

Subuh

: 05:08AM

Syuruk

: 06:25AM

Doha

: 06:47AM

Zohor

: 12:29PM

Asar

: 03:38PM

Maghrib

: 06:31PM

Isyak

: 07:40PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Usaha eksport produk tempatan ke luar negara


MENTERI Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan II (Kedua), Yang Berhormat Dato Seri Paduka Awang Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd. Yusof.

 


 March 13th, 2018  |  11:17 AM  |   213 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan (KHELNP) akan terus berusaha dan bekerjasama dengan kementerian-kementerian dan agensi-agensi berkenaan dalam mengongsikan produk-produk yang boleh dikira sedia untuk dieksport ke luar negeri.

 

Menteri Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan II (Kedua), Yang Berhormat Dato Seri Paduka Awang Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd. Yusof berkata, mana-mana syarikat yang sudah mempunyai produk-produk untuk dipromosikan termasuk dari segi perkhidmatan seperti pelancongan, dijemput untuk membuat perjumpaan dengan pihak kementerian supaya produk mereka dapat dipromosikan di Pejabat-pejabat Perwakilan ataupun menerusi Pejabat Perwakilan di luar negeri.

 

''Produk-produk tersebut mestilah mencapai tahap yang boleh diketengahkan seperti mana yang kita difahamkan beberapa negara maju memerlukan produk-produk tersebut mencapai tahap atau 'standard' dari segi 'safety' ataupun dari segi kualiti,'' ujar Yang Berhormat.

 

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan II (Kedua) menjelaskan perkara itu semasa menjawab soalan yang dikemukakan oleh Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman @ Othman yang mengusulkan agar produk-produk Satu Kampung Satu Produk dipromosikan di luar negara.

 

Selain itu, Yang Berhormat juga mengulas mengenai perancangan KHELNP bagi meningkatkan perdagangan ke luar negara, iaitu dengan mengadakan perjanjian-perjanjian perdagangan bebas dan seterusnya meneliti tatacara pengimportan dari negara-negara tersebut.

 

Tambah Yang Berhormat, ia bertujuan agar syarikat-syarikat ataupun perusahaan-perusahaan yang sudah mempunyai barangan produk berpotensi dapat menembusi pasaran tersebut dengan kelayakan peraturan-peraturan yang diperlukan oleh negara itu.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by Marlinawaty Hussin

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Liew Leaves LDP With 200 Members

 2018-03-19 08:59:00

China Anti-Corruption Chief Wang Qishan Named Xi Jinping's Deputy

 2018-03-19 09:05:22

Asia Stocks Start Week Mixed as Traders Eye Fed: Markets Wrap

 2018-03-19 09:22:28